Fosta directoare TAROM: Cuc mi-a cerut inițial să opresc 5 curse și să identific parlamentarii de la bord. Reacția ministrului

Răzvan Cuc i-a cerut inițial Mădălinei Mezei să oprească cinci curse interne și să identifice ...

Răzvan Cuc i-a cerut inițial Mădălinei Mezei să oprească cinci curse interne și să identifice parlamentarii care s-ar fi aflat la bord, a declarat fosta directoare a TAROM, la conferința de presă de vineri.

ACTUALIZARE 17:55 - Ministrul demis al transporturilor, Răzvan Cuc, a confirmat, vineri, într-o conferință de presă, că s-a întâlnit miercuri seara cu Mădălina Mezei, fosta directoare a TAROM, dar a negat că i-ar fi cerut reținerea unor aeronave la sol în ziua moțiunii de cenzură. În schimb, recunoaște că s-a interesat ce parlamentari vin la București, dar spune că a vrut să se asigure că „totul e OK”.

Cele cinci curse erau din Timișoara, Baia Mare, Satu Mare, Oradea și Iași, a precizat Mezei.

Fosta directoare a spus că solicitarea a fost făcută cu două zile înainte de votul moțiunii și i-a spus ministrului Răzvan Cuc că oprirea curselor nu este în atribuțiile ei.

Întrebată dacă i-a cerut ministrul Răzvan Cuc să rețină avioanele la sol, Mezei a răspuns: „Da (...) Nu trebuia să ajungă deputații să voteze moțiunea. Am discutat pe posibilitatea opririi la sol a aeronavelor pe cursele interne. I-am spus că nu pot să fac eu așa ceva pentru că sunt pilotate de niște oameni liberi și n-am eu nicio putere să-i fac să țină avioane la sol. Pe mine m-a șocat interpelarea dânsului”.

„Mi-a cerut întârzierea unor zboruri TAROM care să împiedice deputații să vină să voteze moțiunea. S-a pus problema de câteva curse interne, nu era un număr final de deputați. TAROM are un contract cu Camera Deputaților și Senatul pentru care blocăm locuri. Trebuiau să se rezerve pe zboruri, era vorba de 4, 5 deputați care ar fi fost potențiali pasageri pe zborurile TAROM”, adeclarat la Digi24 Mădălina Mezei.

Moțiunea a fost votată într-o zi de joi. Conform declarației făcută la Digi24 de Mădălina Mezei, Răzvan Cuc i-ar fi cerut să întârzie zborurile încă de marți.

„Prima abordare din partea ministrului a fost în ziua de marți, după care miercuri. Marți a vrut să știe dacă este posibil, i-aspus că nu este posibil, a spus că „mai vedem miercuri” și miercuri și-a declarat clar intenția de a întârzia cel puțin o cursă”, a spus fosta șefă a TAROM.

Întrebată dacă directorul TAROM poate întârzia cursele, Mădălina Mezei a spus că nu este posibil așa ceva.

„I-am spus domnului ministru că nu este posibil așa ceva, cursele sunt pilotate de aviatori TAROM, avioanele sunt întreținute de mecanici și oamenii de la TAROM sunt liberi și au discernământ pentru că transportă pasagerii în siguranță. Pentru piloți, misiunea de zbor este un atu al carierei, nu se pot pune în situații de genul ăsta”, declarat Mezei.

„Eu în primul rând am fost speriată, după care am început să pun în aplicare un plan care să împiedice orice fel de intervenție legată de zborurile companiei. Ar fi ieșit un scandal enorm. Domnul Cuc ar fi putut personal să intervină la alte persoane din compania TAROM”, a adăugat fosta directoare a companiei.

Mădălina Mezei spune că nu s-a gândit să înregistreze discuția cu Răzvan Cuc, pentru că „discuțiile între un director general și ministru nu presupuneau o înregistrare. Nu m-am gândit vreodată că trebuie să fiu pusă în postura de a denunța pe cineva”.

Fosta directoare spune că nu a făcut dezvăluiri în seara moțiunii de cenzură și nici în zilele următoare pentru că a considerat că nu era treaba ei.

„Nu era treaba mea să fac această dezvăluire mediatică, treaba mea era să mă sigur că zborurile vor funcționa conform programului operațional și am făcut demersuri în acest sens. Am sunat directorul tehnic al companiei să mă asigur că nu e nicio problemă în starea tehnică a aeronavelor, am sunat directorul de zbor să mă asigur că echipajele vor fi programate conform planului. Am sunat OCC – Operational Control Center – pentru a ruga o urmărire și o monitorizare a zborurilor în conformitate cu programele de operare, am sunat comandantul cursei să îl asigur că vom avea toleranță zero dacă se va face ceva în acest sens și ca atare zborurile au operat conform programului. Informațiile din spațiul public nu au fost distribuite de mine. Eu poat doar să confirm, pentru că am fost întrebată și nu vreau să îmi asum o ascundere a adevărului”, a mai declarat Mădălina Mezei.
Comment Section
You have to log in or register a new account!
Cămătar din București, prins în flagrant când lua dobânda. Ar fi obținut 500.000 de euro din șantaj

Un bărbat din Capitală care dădea bani cu camătă și apoi șantaja persoanele cărora le-a împrumutat ...

Transporturile în România, între Green New Deal şi căruţe trase de cai. Între timp, Austria lansează tren de noapte Viena-Amsterdam

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, consideră că sectorul feroviar joacă un rol ...

VIDEO. Elevă în clasa a III-a, la 58 de ani

O femeie de 58 de ani din județul Galaţi merge zilnic la şcoală cu ambiția să termine clasa a treia ...

Descoperiri uluitoare făcute de cel mai apropiat vehicul de Soare: „O lume uimitor de haotică”

Sonda Parker, care a stabilit deja recordul pentru cel mai apropiat vehicul de Soare, a trimis "o cantitate ...

Rezultate remarcabile obținute de un studiu: Lipsa gravitației ucide cancerul

Lipsa gravitației ucide celulele canceroase. În experimentele făcute pe Pământ, 80 până la 90 ...

De unde se inspiră cercetătorii pentru a obține noi materiale de construcții

Cercetătorii se inspiră de la structura oaselor pentru a obține noi materiale de construcție, mai ...

Anchetă de amploare în Bucureşti: prejudiciu uriaş produs de firme fantomă

Polițiștii DGPMB au făcut, luni dimineața, percheziții în București, Ilfov și Neamț, într-un ...

Firea: Codul Rutier trebuie modificat, autobuzele STB să circule pe liniile de tramvai

Primarul general al Capitalei a declarat, luni, că dorește modificarea Codului Rutier, astfel încât ...

Lionel Messi, după ce a primit a șasea oară Balonul de Aur: Este incredibil. Acum timpul zboară, trebuie să mă bucur de fotbal

Lionel Messi a câștigat Balonul de Aur 2019. Starul Barcelonei a ridicat luni seară, la Paris, cel ...

Câți bani cere familia care a obţinut în instanţă oprirea lucrărilor la Autostrada Sebeş - Turda

Familia din Alba Iulia care a obţinut în instanţă oprirea lucrărilor la Autostrada Sebeş - Turda ...