Ultimele calcule pentru guvernul Ludovic Orban înainte de votul de învestitură

Parlamentarii se întrunesc, luni, de la ora 14:00, în ședință comună de plen, pentru a vota învestirea ...

Parlamentarii se întrunesc, luni, de la ora 14:00, în ședință comună de plen, pentru a vota învestirea Guvernului Orban. Pentru a putea fi învestit sunt necesare cel puțin 233 de voturi, pe care premierul desemnat susține că le are, dar este necesară totodată şi asigurarea cvorumului. PSD şi Pro România au anunţat că vor lipsi, dar premierul desemnat Ludovic Orban se declară optimist şi spune că partidul este pregătit să facă faţă şi unor „tertipuri” procedurale de care PSD s-ar putea folosi pentru a amâna votul de învestitură.

Pe de altă parte, Victor Ponta a părut să dea senzația că s-ar putea răzgândi. El îi pune condiții lui Ludovic Orban pentru ca parlamentarii Pro România să asigure luni cvorumul în plen, la votul de învestitură al Guvernului. Ponta vrea ca premierul desemnat să-i schimbe pe cei trei miniștri care au primit aviz negativ după audierile din comisii. Este vorba despre cei propuși la Muncă, Finanțe și Dezvoltare Regională. Printre ei, și Florin Cîțu, care a discutat, duminică, la sediul PNL cu Ludovic Orban.

După discuțiile avute duminică, premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat că guvernul său ar putea obține între 237 și 243 de voturi. A spus că își bazează calculele pe discuții purtate și pe analiza prezenței în grupurile parlamentare care sprijină învestirea guvernului. 

„Suntem încrezători, în ciuda boicotului PSD, pe care nu-l înțelegem. Este un mod urât de a ieși din scenă. Am încrede că mâine vom da României un guvern legitim care să se apuce de treabă din prima zi”, a declarat duminică Ludovic Orban.

Întrebat despre atitudinea Pro România și dacă vor exista parlamentari din acest partid care vor veni pentru a asigura cvorumul, liderul liberal s-a limitat să spună doar atât: „Veți vedea mâine”. 

Întrebat despre faptul că Pro România și PSD au împreună 233 de voturi și boicotul lor ar fi legat de considerentul că amânarea votului până după alegerile prezidențiale ar avantaja-o pe Viorica Dăncilă, Ludovic Orban a spus că „respinge aceste considerații și această numărătoare”.

„Nici acum nu înțeleg poziția lui Ponta. Poate are rațiuni pe care nu le cunosc. Mi s-ar fi părut normal că dacă pui umărul la moțiune, să pui umărul și la plecarea de la butoane a celor pe care i-ai demis. Această schimbare de poziție nu o înțeleg. Sper să revină la o atitudime mai normală. Mi se pare că poziția lui Ponta e incorectă. Permite menținerea la putere a rămășițelor PSD”, a comentat Ludovic Orban.

El a repetat că are încredere că va exista o majoritate și că sunt suficienți parlamentari „cu conștiință și luciditate”. Întrebat dacă a găsit nemulțumiți în PSD, Ludovic Orban a spus: „Cu siguranță, cu siguranță. Nu îmi place să avansez nume, am avut discuții cu foarte mulți parlamentari”. 


În ciuda optimismului afișat de Ludovic Orban, în spatele ușilor închise liberalii recunoscut că va fi un vot foarte strâns. Două parlamentare din tabăra opoziției ar putea lipsi, din motive de sănătate.

Comment Section
You have to log in or register a new account!
Cămătar din București, prins în flagrant când lua dobânda. Ar fi obținut 500.000 de euro din șantaj

Un bărbat din Capitală care dădea bani cu camătă și apoi șantaja persoanele cărora le-a împrumutat ...

Transporturile în România, între Green New Deal şi căruţe trase de cai. Între timp, Austria lansează tren de noapte Viena-Amsterdam

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, consideră că sectorul feroviar joacă un rol ...

VIDEO. Elevă în clasa a III-a, la 58 de ani

O femeie de 58 de ani din județul Galaţi merge zilnic la şcoală cu ambiția să termine clasa a treia ...

Descoperiri uluitoare făcute de cel mai apropiat vehicul de Soare: „O lume uimitor de haotică”

Sonda Parker, care a stabilit deja recordul pentru cel mai apropiat vehicul de Soare, a trimis "o cantitate ...

Rezultate remarcabile obținute de un studiu: Lipsa gravitației ucide cancerul

Lipsa gravitației ucide celulele canceroase. În experimentele făcute pe Pământ, 80 până la 90 ...

De unde se inspiră cercetătorii pentru a obține noi materiale de construcții

Cercetătorii se inspiră de la structura oaselor pentru a obține noi materiale de construcție, mai ...

Anchetă de amploare în Bucureşti: prejudiciu uriaş produs de firme fantomă

Polițiștii DGPMB au făcut, luni dimineața, percheziții în București, Ilfov și Neamț, într-un ...

Firea: Codul Rutier trebuie modificat, autobuzele STB să circule pe liniile de tramvai

Primarul general al Capitalei a declarat, luni, că dorește modificarea Codului Rutier, astfel încât ...

Lionel Messi, după ce a primit a șasea oară Balonul de Aur: Este incredibil. Acum timpul zboară, trebuie să mă bucur de fotbal

Lionel Messi a câștigat Balonul de Aur 2019. Starul Barcelonei a ridicat luni seară, la Paris, cel ...

Câți bani cere familia care a obţinut în instanţă oprirea lucrărilor la Autostrada Sebeş - Turda

Familia din Alba Iulia care a obţinut în instanţă oprirea lucrărilor la Autostrada Sebeş - Turda ...