Spital, în anul 2019: produse medicale expirate, sală de operații fără apă sterilă, pereți degradați și angajați cu haine murdare

Produse medicale expirate, sală de operații fără apă sterilă, pereţi degradaţi, hrana pacienților ...

Produse medicale expirate, sală de operații fără apă sterilă, pereţi degradaţi, hrana pacienților transportată cu o mașină neigienizată și împărțită de angajați în haine murdare. Acestea sunt o parte dintre neregulile găsite de Corpul de Control al Ministerului Sănătății la Spitalul din Târgu Jiu.

În raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății, despre care mai multe autorități spuneau că era ținut secret, dezvăluit joi, se arată, că în urma verificărilor efectuate în luna martie au fost descoperite mereguli grave. Printre acestea se numără sală de operații fără apă sterilă, pereți degradați, cu infiltraţii în Secția de Chirurgie, instrumente sterile depozitate lângă cele nesterile și o mașină neigienizată pentru transportul hranei pacienților.

„Mașina pentru transportul alimentelor nu era curățată şi dezinfectată, neputându-se face dovada ultimei dezinfecții de către personalul desemnat, iar conducătorul auto nu avea echipament de protecție corespunzător, conform normelor sanitare. Persoana care împărțea hrana pacienților, la cele patru secții: oncologie, boli infecțioase, psihiatrie, dermatologie, nu avea echipament de protecție adecvat, nu purta mănuși, bonetă, iar la data controlului echipamentul de protecție prezenta urme vizibile de mizerie”, se precizează în raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății.

Potrivit acestuia, la Secția de Medicină Internă I, în frigiderul din cabinetul asistentelor erau păstrate alături de medicamente, și produse alimentare, iar lenjeria murdară era depozitată în baie. „Nu se respectă circuitul lenjeriei murdare, boxa destinată depozitării temporare a acesteia se afla în grupul sanitar”, se mai precizează în raport.

În cabinetul Obstetrică-Ginecologie au fost găsite, conform raportului, flacoane de alcool etilic expirate din 2015. Mai mult, inspectorii au descoperit că anumiți medici din cadrul SJU Târgu-Jiu lucrează cu unele aparate pe care nu știu să le folosească, iar dezinfecția instrumentarului era făcută haotic.

„Personalul care efectuează manevre de curățare şi dezinfecție a instrumentarului şi a componentelor bronhoscopului şi endoscopului, verificat prin sondaj, nu cunoaște etapele de curățare şi dezinfecție, pe care este obligatoriu să le aplice asupra instrumentarului şi echipamentelor pe care le prelucrează între utilizări. Nu se poate face dovada elaborării Ghidului de izolare al unităţii sanitare, în vederea aplicării precauților specifice în cazul depistării colonizărilor/infecțiilor cu germeni multiplurezistenti la pacienții internați”, se mai arată în raport.

Gigel Capotă, care fost până miercuri manager al spitalului, a revenit la funcția de director fianciar contabil, pe care a mai ocupat-o între anii 2015-2017.

„Am revenit la funcția de director fianciar contabil. Eu am spus foarte clar. Mi-am dat demisia din funcția de manager pentru a proteja instituția și angajații, pentru că toată ziua erau acuze asupra spitalului. O să vedeți că o să înceteze și din nou va fi soare și frumos, când nu mai e Capotă manager”, a declarat, pentru Mediafax, Gigel Capotă.

Acesta a negat acuzațiile potrivit cărora ar fi fost susținut în funcție de PSD. „Ce treabă am eu cu PSD-ul? Care e problema cu PSD? Orice om din țara asta poate să aibă o afinitate către un partid. Încalc vreo regulă? Eu am spus foarte clar că nu fac parte din niciun partid, poate pe viitor o să mă înscriu și eu la vreun partid. Este vreo problemă? Contractul meu de management nu avea treabă cu acel raport, care vizează o activitate mai în spate. A fost practic un audit al activității din spate, pentru că știți câte nenorociri au venit din spate, cu repercursiuni asupra bugetului. S-au lăsat niște măsuri, pe care noi, în proporție de 90% le-am pus la punct”, a mai declarat Capotă.
Comment Section
You have to log in or register a new account!
Cămătar din București, prins în flagrant când lua dobânda. Ar fi obținut 500.000 de euro din șantaj

Un bărbat din Capitală care dădea bani cu camătă și apoi șantaja persoanele cărora le-a împrumutat ...

Transporturile în România, între Green New Deal şi căruţe trase de cai. Între timp, Austria lansează tren de noapte Viena-Amsterdam

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, consideră că sectorul feroviar joacă un rol ...

VIDEO. Elevă în clasa a III-a, la 58 de ani

O femeie de 58 de ani din județul Galaţi merge zilnic la şcoală cu ambiția să termine clasa a treia ...

Descoperiri uluitoare făcute de cel mai apropiat vehicul de Soare: „O lume uimitor de haotică”

Sonda Parker, care a stabilit deja recordul pentru cel mai apropiat vehicul de Soare, a trimis "o cantitate ...

Rezultate remarcabile obținute de un studiu: Lipsa gravitației ucide cancerul

Lipsa gravitației ucide celulele canceroase. În experimentele făcute pe Pământ, 80 până la 90 ...

De unde se inspiră cercetătorii pentru a obține noi materiale de construcții

Cercetătorii se inspiră de la structura oaselor pentru a obține noi materiale de construcție, mai ...

Anchetă de amploare în Bucureşti: prejudiciu uriaş produs de firme fantomă

Polițiștii DGPMB au făcut, luni dimineața, percheziții în București, Ilfov și Neamț, într-un ...

Firea: Codul Rutier trebuie modificat, autobuzele STB să circule pe liniile de tramvai

Primarul general al Capitalei a declarat, luni, că dorește modificarea Codului Rutier, astfel încât ...

Lionel Messi, după ce a primit a șasea oară Balonul de Aur: Este incredibil. Acum timpul zboară, trebuie să mă bucur de fotbal

Lionel Messi a câștigat Balonul de Aur 2019. Starul Barcelonei a ridicat luni seară, la Paris, cel ...

Câți bani cere familia care a obţinut în instanţă oprirea lucrărilor la Autostrada Sebeş - Turda

Familia din Alba Iulia care a obţinut în instanţă oprirea lucrărilor la Autostrada Sebeş - Turda ...