Putin a trimis mercenari și arme în Mozambic. Ce vrea în schimb - acces la zăcămintele de gaze, aur și diamante

Zeci de așa-ziși „contractori militari privați” ruși, care au legături cu Vladimir Putin, acționează, ...

Zeci de așa-ziși „contractori militari privați” ruși, care au legături cu Vladimir Putin, acționează, în prezent, în Mozambic, unde sprijină armata guvernamentală în lupta cu militanții islamiști din nordul acestei țări, bogat în resurse de gaze naturale, informează CNN.

Câțiva astfel de mercenari ruși au murit deja în luptele cu insurgenții locali. Respectivii mercenari care acționează în această țară sunt, potrivit CNN, asociați cu un oligarh din Sankt Petersburg, Evgheni Prigojin, un apropiat al Kremlinului cunoscut drept „chef”-ul lui Vladimir Putin.

Prigojin este presupusul finanțator al „grupului Wagner”, practic, o armată privată de mercenari ruși care a acționat inclusiv în Siria și care oferă consultanță militară mai multor guverne din Africa.

Oficial, Prigojin a negat orice implicare sau legătură cu compania Wagner.

În schimb, intervenția mercenarilor ruși în Mozambic nu a început deloc bine pentru aceștia, informează CNN. Doi astfel de „contractori”, de 28, respectiv 31 de ani au murit în luptele cu insurgenții locali.

Evgheni Șabaiev, un purtător de cuvânt neoficial al companiei Wagner, a declarat că trupurile celor doi luptători ruși au fost deja trimise înapoi, în Rusia.

Ce anume fac exact acești mercenari ruși acolo - consultanță sau participarea directă la lupte - rămâne încă un mister.

Mai multe surse au declarat că rușii sunt „slab echipați” pentru lupta în jungla locală și că aceștia au o relație „distantă” față de armata mozambicană.

„Rușii nu fac nimic în ceea ce privește reducerea acțiunilor insurgenților”, a declarat un militar al armatei mozambicane.

În luna august a acestui an, președintele Mozambicului Filipe Nyusi a făcut o vizită la Moscova, prima astfel de vizită în ultimii 20 de ani.

Cu acest prilej, au fost semnate mai multe acorduri între cele două țări, pe chestiuni legate de „resurse minerale, energie, apărare și securitate”.

În luna septembrie, 160 de mercenari ruși își făceau apariția în Mozambic, la bordul unui avion de transport Antonov AN-124 care a mai adus, în plus, și „echipament militar”, inclusiv un elicopter de atac Mi-17. 

În octombrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului declara că „nu există soldați ruși în Mozambic”.

Cel puțin un avion de transport AN-124 care a aterizat în Mozambic a fost identificat ca aparținând unei unități de aviație a forțelor militare ruse.

Ministerul rus al Apărării a semnat, potrivit CNN, un contract cu una din companiile oligarhului Prigojin pentru folosirea avioanelor de transport de la respectiva unitate de aviație. Între august 2018 și februarie 2019, două astfel de avioane au făcut cel puțin nouă zboruri spre Khartoum, Sudan, în timpul unei tentative eșuate a Rusiei de a-l menține la putere pe fostul președinte sudanez Omar al-Bashir.

Rusia a ajuns extrem de interesată de Africa, în condițiile unei prezențe militare americane extrem de reduse pe acest continent.

Moscova a semnat peste 20 de înțelegeri pe „probleme de apărare” cu mai multe guverne africane, iar luna trecută Putin a întâmpinat nu mai puțin de 43 de lideri din regiune la un summit ținut în stațiunea Sochi.

În schimbul armelor și consilierilor, Kremlinul încearcă să obțină influență locală și acces preferențial la vastele resurse de gaze naturale și aur, de pe acest continent.

Mozambicul dispune de astfel de resurse „uriașe”, în special gaz natural lichefiat (GNL), aur, diamante și rubine.

Gigantul rus în domeniul energiei - Rosneft - concurează pe această piață cu mai multe alte companii internaționale în încercarea de a obține o felie cât mai mare din ceea ce pare a fi cea mai mare sursă globală de GNL.

Nordul Mozambicului, sfâșiat de luptele cu insurgenții islamiști, trebuie însă pacificat: o luptă care, cel puțin momentan, pare prea mare pentru câțiva mercenari ruși prost echipați și o armată locală prost instruită.
Comment Section
You have to log in or register a new account!
Cămătar din București, prins în flagrant când lua dobânda. Ar fi obținut 500.000 de euro din șantaj

Un bărbat din Capitală care dădea bani cu camătă și apoi șantaja persoanele cărora le-a împrumutat ...

Transporturile în România, între Green New Deal şi căruţe trase de cai. Între timp, Austria lansează tren de noapte Viena-Amsterdam

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, consideră că sectorul feroviar joacă un rol ...

VIDEO. Elevă în clasa a III-a, la 58 de ani

O femeie de 58 de ani din județul Galaţi merge zilnic la şcoală cu ambiția să termine clasa a treia ...

Descoperiri uluitoare făcute de cel mai apropiat vehicul de Soare: „O lume uimitor de haotică”

Sonda Parker, care a stabilit deja recordul pentru cel mai apropiat vehicul de Soare, a trimis "o cantitate ...

Rezultate remarcabile obținute de un studiu: Lipsa gravitației ucide cancerul

Lipsa gravitației ucide celulele canceroase. În experimentele făcute pe Pământ, 80 până la 90 ...

De unde se inspiră cercetătorii pentru a obține noi materiale de construcții

Cercetătorii se inspiră de la structura oaselor pentru a obține noi materiale de construcție, mai ...

Anchetă de amploare în Bucureşti: prejudiciu uriaş produs de firme fantomă

Polițiștii DGPMB au făcut, luni dimineața, percheziții în București, Ilfov și Neamț, într-un ...

Firea: Codul Rutier trebuie modificat, autobuzele STB să circule pe liniile de tramvai

Primarul general al Capitalei a declarat, luni, că dorește modificarea Codului Rutier, astfel încât ...

Lionel Messi, după ce a primit a șasea oară Balonul de Aur: Este incredibil. Acum timpul zboară, trebuie să mă bucur de fotbal

Lionel Messi a câștigat Balonul de Aur 2019. Starul Barcelonei a ridicat luni seară, la Paris, cel ...

Câți bani cere familia care a obţinut în instanţă oprirea lucrărilor la Autostrada Sebeş - Turda

Familia din Alba Iulia care a obţinut în instanţă oprirea lucrărilor la Autostrada Sebeş - Turda ...