FACTURI DUBLATE LA ENERGIE ELECTRICĂ, DUPĂ 1 IULIE, PENTRU O CATEGORIE DE ROMÂNI

0

Directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Energie Electrică (HENRO), Silvia Vlăsceanu, a spus luni, 7 aprilie, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, că facturile la energia electrică se vor dubla, după data de 1 iulie, pentru o categorie de români și că statul va oferi sprijin doar pentru o parte dintre acești consumatori.

Potrivit directorului executiv al HENRO, România are aproape nouă milioane de consumatori casnici. Deocamdată, aceștia beneficiază de o schemă de plafonare şi plătesc în funcţie de consum, de la 0,68 lei pe kilowatt-oră până la 1,3, în funcţie de cantitatea de energie pe care o consumă lunar. Însă, de la 1 iulie, situația se va schimba.

„Într-adevăr, de la 1 iulie, lucrurile se vor schimba, în măsura în care dispare această schemă de plafonare şi vor primi sprijin doar o parte dintre aceşti consumatori, care într-adevăr au nevoie de sprijin financiar pentru a putea să-şi plătească factura şi pentru a putea trăi decent, până la urmă, pentru că dacă plăteşti aproape tot venitul pentru a-ţi achita facturile de utilităţi, energie, gaz, apă, e clar că nu-ţi mai rămân alte resurse pentru a trăi decent”, a spus Silvia Vlăsceanu.

Categoria de români care va fi cea mai afectată

Potrivit directorului executiv al HENRO, având în vedere cu cât se tranzacţionează în prezent energia pe bursă, pe OPCOM şi pe BRM, facturile vor creşte cu siguranță, în primul rând pentru cei care acum plătesc până în 68 de lei pe lună, cei care au un consum mic, de până în 100 de kilowaţi-oră.

„Ei vor fi cei mai afectaţi, pentru că factura lor va creşte de între 50 şi 100%, adică între 35 de lei, să spunem, şi 68-70 de lei, o dublare a facturii, în condiţiile în care nu vor fi atenţi când îşi aleg furnizorul.

Este categoria de consumatori casnici care vor fi cei mai afectaţi de măsurile de după 1 iulie, dar în aceeaşi măsură, în această categorie sunt şi foarte mulţi vulnerabili, care vor primi, pe de altă parte, sau trebuie să primească, cu siguranţă, un sprijin, că sunt vouchere, că sunt carduri de energie.

Încă nu ştiu exact ce măsuri va lua, nu s-au anunţat măsurile pe care Guvernul intenţionează să le ia, dar pentru această categorie va creşte cel mai mult factura, comparativ cu ce plătesc acum”, a explicat directorul executiv al HENRO, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.

De asemenea, potrivit Silviei Vlăsceanu, va fi înregistrată o creștere estimativă, între 30% şi 18%, și pentru cei care plăteasc acum 0,8.

„În funcţie de furnizorul pe care dacă îl au acum şi are un preţ bun, foarte bine, dar dacă nu, să fie atenţi la ce oferte primesc, pentru că în perioada următoare toţi consumatorii trebuie să fie informaţi despre noile oferte care se aplică după 1 iulie şi au posibilitatea să-şi aleagă în orice moment, oricând, fără penalităţi, să schimbe furnizorul şi să-şi aleagă unul care vine în întâmpinarea posibilităţilor lor şi dorinţelor lor, în funcţie de cât de des primesc factura, care este perioada de graţie în care pot să plătească sau termenul de plată a facturilor, cât de des le este citit contorul.

Sunt multe aspecte pe care trebuie să le aibă în vedere şi nu în ultimul rând, evident, preţul energiei, cu toate taxele incluse, astfel încât să vadă, să poată să-şi facă un calcul estimativ al facturii de după 1 iulie, ştiind, bineînţeles, cam cât consumă, că aici fiecare ştie şi în perioada de vară-iarnă ce consum are.

La unii poate fi mai mare vara, dacă are aer condiţionat sau invers, dacă are încălzire electrică. Deci fiecare trebuie să ne uităm pe factură, să ne facem un calcul cât de cât estimativ şi să ne alegem un furnizor care considerăm noi că are preţul cel mai bun”, a mai spus invitata la „Apel matinal”.

„Nu avem suficientă energie în anumite momente ale zilei şi ale anului”

Totodată, directorul executiv al HENRO a spus că România nu importă foarte multă energie electrică și că nu are suficientă în anumite momente ale zilei și ale anului.

„Adică nu avem energie care să fie la dispoziţia clientului în orice moment din zi şi din noapte – flexibilă, sigură, în bandă.

Avem prea puţine capacităţi în acest moment, pentru că, pe de o parte, ştim că de-a lungul timpului s-au luat nişte măsuri. De exemplu, am scos prea repede nişte grupuri din funcţiune, fără să avem ceva similar în locul lor.

Iar, pe de altă parte, într-adevăr, e foarte bună energia regenerabilă şi are avantajele ei, dar, din păcate, nu este întotdeauna la dispoziţia noastră când avem nevoie. Depinde de factorii externi, de condiţiile meteo.

Dacă e vânt prea puternic, iarăşi, nu-i bine, dacă nu e soare, nu e bine, că nu avem energie fotovoltaică şi nici consumatorii nu pot să producă şi să-şi acopere o parte din consum.

Este o energie care este supusă variaţiilor şi intermitenţelor, astfel încât nu te poţi baza pe ea în orice moment din zi şi din noapte şi ştiind că o condiţie esenţială de funcţionare a sistemului este ca în permanenţă consumul să fie egal cu producţia. Până mai dezvoltăm capacităţile de stocare şi tehnologiile evoluează, rămâne valabilă această axiomă ştiinţifică şi tehnică”, a explicat ea.

Silvia Vlăsceanu a subliniat faptul că furnizorii din piaţă sunt obligaţi să anunţe şi să explice clar clienţilor ce urmează după data de 1 iulie.

Sursa: Newsinn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.