Ministrul Educației, Daniel David, a anunțat că toate școlile din România care încă mai folosesc toalete în curte vor beneficia, în perioada imediat următoare, de fonduri alocate pentru modernizare. Declarația a fost făcută joi seară și marchează un punct de cotitură într-o problemă care trenează de ani buni în sistemul de învățământ românesc. Oficialul susține că, începând din această toamnă sau cel târziu din primăvara anului 2026, nicio unitate de învățământ nu va mai funcționa fără grupuri sanitare conforme, amplasate în interiorul clădirilor.
Conform ministrului, în bugetul Ministerului Educației pe anul 2025 au fost incluse toate școlile care nu dispun în prezent de toalete interioare. Este pentru prima dată când s-a realizat o evidență completă și corectă a acestor unități, grație unei analize riguroase cerute inspectoratelor școlare din toată țara. După centralizarea datelor, a fost adoptată o Hotărâre de Guvern prin care s-au alocat sumele necesare pentru rezolvarea acestei situații considerate de neacceptat în secolul XXI.
Ministrul a explicat că una dintre cele mai mari probleme ale ultimilor ani a fost lipsa unei strategii clare și a unui control coerent. În fiecare an apăreau noi școli care aveau această problemă, în ciuda intervențiilor punctuale și a investițiilor anunțate. De aceea, Daniel David a propus și un mecanism de monitorizare permanentă, care să garanteze că grupurile sanitare interioare vor deveni normă și nu excepție.
Unul dintre instrumentele-cheie în acest nou sistem de control va fi implicarea Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP). Concret, în cadrul evaluărilor periodice efectuate de această instituție, va fi introdus un criteriu obligatoriu care vizează existența toaletelor în interiorul școlilor. Astfel, vor fi eliminate orice motive pentru ca aceste unități să mai funcționeze în condiții precare.
Daniel David a subliniat că nu este normal ca școlile din România să fie dotate cu table inteligente sau echipamente moderne, dar să continue să trimită elevii afară, în condiții insalubre, atunci când au nevoie la toaletă. Ministrul a catalogat această situație drept „penibilă” și complet anacronică, mai ales într-o epocă în care digitalizarea este prioritate națională.