Paul Anghel (ANPC): Contrafacerile reprezintă un pericol real la achiziţionarea mărţişoarelor din metale preţioase (FOTO)

0

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, recomandă cumpărătorilor să fie atenţi la achiziţionarea bijuteriilor care vor fi oferite de Mărţişor, pentru că în această perioadă pericolul real îl reprezintă contrafacerile.

În această perioadă un pericol real la achiziționarea de mărțișoare/bijuterii din metale prețioase îl reprezintă contrafacerile.

”Contrafacerile în domeniul metalelor prețioase sunt multe și pot îmbrăca diverite forme precum:

Imitațiile: există mai multe metale și aliaje ce pot semăna vizual cu metalele prețioase. Atunci când sunt realizate bijuterii sau alte obiecte din aceste metale, ele ar putea induce în eroare și un ochi mai experimentat decât al consumatorului obișnuit, dacă nu se realizează o analiză specifică.

La fel ca și în cazul metalelor prețioase, există o serie de contrafaceri întâlnite în domeniul pietrelor prețioase. Îmbrăcând forme chimice diverse, de la banale sticle și materiale reproduse sintetic, toate aceste imitații sunt periculoase întrucât sunt aproape imposibil de depistat fără o analiză riguroasă de laborator.

În sens larg, absolut orice piatră care nu este ce susține descrierea sa, reprezintă o imitație.

Imagine

Umpluturile: uneori construcția sau model unei bijuterii prezintă cavități ce pot fi umplute în mod nepermis cu metal comun, cu metal prețios cu titlu inferior sau chiar cu alt metal prețios decât cel de la suprafață. Aceste cavități sunt închise cu abilitate, umplutura nepermișă devenind practic „invizibilă” ochiului neavizat. Dacă un obiect din metal prețios, are și elemente din metal comun sau oțel, datorate design-ului, orice producator serios, specifică pe aceste elemente componente cuvântul „METAL” sau „STEEL”.

Acoperirile: există obiecte din metal comun acoperite cu un strat subțire de metal prețios. Aceste obiecte nu pot fi depistate decât după o analiză a obiectului de către specialiști”, este mesajul postat de acesta pe  o rețea de socializare.

Imagine

De asemenea, directorul ANPC vine și cu o serie de recomandări pentru consumatorii care doresc să achiziționeze marțișoare: 

Este foarte important de unde alegem să cumpărăm mărţişoarele

Mărţişoarele se vând peste tot, la tarabe, supermarket-uri, magazine de bijuterii și târguri de cadouri organizate în perioada premergătoare zilelor de 1 și 8 martie.

Dacă optăm pentru o bijuterie fină din aur, argint sau bătută cu pietre semipreţioase, ar fi bine să o cumpărăm numai din magazine autorizate care vând bijuterii. Un mărţişor din argint vândut la colţ de stradă şi care costă câțiva lei nu poate fi din argint !

Oferirea drept mărțisor a unei bijuterii din metal prețios, cu sau fără pietre prețioase, a devenit din ce în ce mai obișnuită, astfel că piața metalelor prețioase oferă o gamă foarte largă de produse, de la clasicele modele de mărțișoare la bijuteriile foarte sofisticate.

Atenţie și la ambalaj!

Indiferent de ce mărţişor veți alege, acesta trebuie să aibă un ambalaj, respectiv un plic, o cutiuţă, un săculeţ etc. Nu cumpărați mărţişoare cu ambalajul rupt, mototolit, murdar sau pătat. Și ambalajul contează foarte mult. Verificați ca şnurul să nu se desprindă, să nu se deşire şi să fie de calitate.

Pentru consumatori, informarea poartă un rol esențial înainte de cumpărarea propriu-zisă.

Cel mai important lucru, care trebuie luat în considerare atunci când se cumpără acest tip de produse, este increderea pe care o oferă furnizorul de astfel de bunuri.

De exemplu, unul din lucrurile de care trebuie să se țină seama, referitor la încrederea conferită de furnizor, este autorizația eliberată de către ANPC operatorilor economici care desfășoară operațiuni cu metale prețioase, a cărei copie trebuie să fie afișată într-un loc vizibil, în interiorul magazinului.

Sfătuiesc consumatorii să evite cumpararea mărțișoarelor din metale prețioase și/sau pietre prețioase de la vânzătorii ambulanți

Achiziționarea mărțișoarelor/bijuteriilor din metal prețios trebuie să se facă de la operatorii economici autorizați de către ANPC să efectueze operațiuni cu metale prețioase. Consumatorii trebuie să se să se ferească de oferte de vânzări nesolicitate, de vânzătorii ambulanți sau care se află în spații neautorizate pentru comercializarea unor astfel de produse. Direcția Metale Prețioase din cadrul ANPC, dispune de laboratoare de analiză si personal specializat pentru analizarea și expertizarea obiectelor din metale prețioase și pietre pretioase.

La achiziționarea mărțișoarelor/bijuteriilor din metal prețios consumatorii trebuie să aibă în vedere următoarele:

– să solicite informații complete despre produs, preț, condiții de cumpărare;

– să se asigure că primesc un Certificat de calitate în original, care trebuie să conțină obligatoriu: detalii corecte, precise și complete referitor la produsul cumpărat (tilul metalului, natura pietrelor etc); datele de identificare ale operatorului economic de unde se achizitionează produsul.

– să se asigure că primesc factura fiscală sau bonul fiscal care să justifice achiziționarea produsului;

– să ceară informații suplimentare despre garanția oferită produsului și eventualele probleme de service ce pot să apară ;

– să verifice politica, respectivului operator economic, de returnare a bunurilor, în cazul apariției unor defecte ulterioare.

În urma acțiunilor de control desfășurate în anii trecuți comisarii ANPC au depistat abateri precum:

  • lipsa mărcii de certificare ANPC sau de garanție proprie pentru mărțișoare și bijuterii din argint;
  • lipsa informațiilor privind calitatea pietrelor conținute de marțișoarele și bijuteriile din aur sau argint comercializate;
  • lipsa certificatelor de garanție la comercializarea ceasurilor din argint;
  • lipsa indicării datei de începere și de încetare a promoției în cadrul careia se comercializau martișoare și bijuterii din aur și argint;
  • nepoansonarea marțisoarele din argint, combinate cu metal comun, cu mărcile impuse de prevederile legale;
  • lipsa afișării prețurilor;
  • lipsa buletinului de verificare metrologică a cântarulu pentru bijuterii.

 

Sursa: Tabu News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.