UE cere României să transpună în mod corect cea de-a IV-a Directivă privind spălarea banilor

0

Comisia Europeană a trimis joi României, Germaniei şi Portugaliei scrisori de punere în întârziere pentru că nu au transpus în mod corect cea de-a IV-a Directivă privind spălarea banilor (AMLD4).

Într-un comunicat, Executivul comunitar subliniază că termenul limită pentru transpunerea în legislaţia naţională a directivei AMLD4 a fost 27 iunie 2017. După o evaluare a măsurilor de transpunere adoptate de cele trei state membre, Comisia a ajuns la concluzia că mai multe prevederi ale Directivei nu au fost transpuse în mod corect în legislaţia naţională.

Normele privind combaterea spălării banilor sunt cruciale în lupta împotriva acestui fenomen şi a finanţării terorismului. Recentele scandaluri de spălare a banilor au evidenţiat necesitatea unor norme mai stricte la nivelul UE. Lacunele legislative dintr-un singur stat membru afectează întreaga UE. Din acest motiv, normele UE ar trebui să fie puse în aplicare şi supravegheate în mod eficient, pentru a combate criminalitatea şi a asigura protecţia sistemului financiar.

„Comisia a decis astăzi că statele membre menţionate trebuie să îmbunătăţească unele aspecte fundamentele ale cadrului legal privind combaterea spălării banilor, precum schimbul adecvat de informaţii între unităţile de informaţii financiare, cerinţe referitoare la proceduri de due diligence şi cooperare adecvată între unităţile de informaţii financiare precum şi transparenţa cu privire la registrele de beneficiari”, subliniază Executivul comunitar, potrivit Agerpres.

Germania, Portugalia şi România au la dispoziţie două luni pentru a veni cu un răspuns satisfăcător la argumentele ridicate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat. 

Sursa: Realitatea Financiara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.